وعده ارزانشدن گوشی درنهایت عملی شد اما عضو انجمن واردکنندگان موبایل میگوید این روال در بهترین حالت، بیشتر از یک ماه دوام نمیآورد.
اوایل آذر ماه انجمن واردکنندگان موبایل اعلام کرد که قیمت گوشی ۱۵ الی ۳۰ روز آینده ۱۰ تا ۱۵ درصد ارزان میشود. این موضوع بهدلیل تخصیص جدید بانک مرکزی به اکثر واردکنندگان موبایل صورت گرفت. پیش از این تاریخ، گوشی با ارز ۳۰ هزار تومانی وارد میشد اما با پایین آمدن نرخ ارز، انتظار کاهش قیمتها نیز میرفت.
بررسیها در سطح بازار نشان میدهد که نهایتا بعد از ۳۴ روز از تخصیص بانک مرکزی، قیمت موبایل از دوشنبهی هفتهی پیش دستکم ۱۵ درصد کاهش یافته است. رئیس کمیسیون تنظیم بازار انجمن واردکنندگان موبایل به زومیت میگوید: «همانطور که گفته بودم، اکنون تمام مدلهای گوشی ۱۰ درصد و گوشیهای پرچمدار ۱۵ درصد ارزان شده.»
رضا قربانی ارزان شدن گوشی تلفن همراه را بهدنبال عملی شدن سه موضوع میداند: ۱. گوشی پیشتر با ارز ۳۰ هزار تومانی وارد شده بود و یک ماه طول میکشد تا بار جدید وارد کشور شود؛ ۲. رقابت بین واردکنندهها وجود دارد و همین عامل باعث شده تا شرکتها از سود قانونی خود کم کنند؛ بهطوریکه آنها بهجای ۱۰ درصد سود خود، ۲ درصد یا کمتر دریافت میکنند تا گوشیهایشان سریعتر به فروش برسد؛ ۳. با تأمین شدن بازار، بساط دلالبازی جمع شده است.
قربانی میگوید بر همین اساس، قیمت موبایل در ایران حالا به کمترین حد خود طی ۶ ماه رسیده است و اکنون بهترین زمان خرید گوشی محسوب میشود. البته طبیعی است که اشباع بازار نمیتواند تا مدتی طولانی دوام بیاورد و درنهایت دو الی سه هفتهی دیگر، واردکنندهها میخواهند سود قانونی واردات خود را دریافت کنند؛ این موضوع صرفنظر از قیمت دلار است و ما دیگر شاهد قیمتی که الان در بازار وجود دارد، نخواهیم بود. قربانی استنباط میکند که قیمت گوشی ماه دیگر ۱۰ درصد گرانتر از هفتهی جاری شود.
با توجه به کاهش قیمتها، اکنون گوشی نوت ۸ مدل ۶۴ گیگابایت شیائومی ۵ میلیون و ۲۰۰ هزار تومان، مدل نوت ۹ پرو مدل ۱۲۸ گیگ حدود ۷/۵۰۰/۰۰۰ و پوکو فون ایکس ۳، با ۲۵ درصد کاهش ظرف ۱۰ روز، از ۱۱ میلیون تومان، ۸/۳۰۰/۰۰ فروش میرود
کاهشی که در نرخ دلار انتظار داشتیم، رخ داده و حتی اگر نرخ ارز از حالا هم کمتر شود، دستکم یک ماه زمان میبرد تا تأثیر آن در بازار دیده شده و بار جدید موبایل وارد شود. افزون بر این، تخصیص ارزی که به شرکتها داده شده، با نرخ ارز ۲۶ هزار تومانی تأمین شده و این قیمت هنوز تغییری نکرده است؛ از طرفی، ارز نیمایی واردات موبایل هم همچنان ۲۶ هزار تومان است.
قربانی میگوید حتی اگر نرخ دلار کمتر شود، نرخ دلار نیمایی همان ۲۵ تا ۲۶ هزار تومان میماند. یعنی اگر دلار نقدی به ۲۳ هزار تومان برسد، باز هم تأثیری بر کاهش قیمت موبایل ندارد. رئیس کمیسیون تنظیم بازار انجمن واردکنندگان موبایل ادامه میدهد:
علت این است که همین الان هم واردکننده اقدام به واردات نمیکند و واردات در این زمان برای او مقرونبهصرفه نیست. البته شرکت هنوز تخصیص ارز دارد اما اقدامی برای آن نمیکند. این اشباع بازار از موبایل که توسط واردکننده ایجاد شده، نهایتا تا ماه آینده از بین میرود و حتی اگر نرخ ارز کاهش یابد و کالا با نرخ جدید وارد شود، باز هم بهدلیل دریافت سود ۱۰ درصدی واردکننده، این کاهش ارزش در نرخ ارز جبران میشود و قیمتها در حد حالا نخواهد ماند.
با بررسی قیمت مدلهای مختلف گوشی متوجه میشویم که برخی از آنها ارزان نشدهاند؛ برای مثال ردمی نوت ۸ پرو مدل ۶۴ گیگ ماه پیش ۶/۵۰۰/۰۰ بوده و حالا هم تقریبا همین قیمت را دارد؛ یا گلکسی A10s مدل ۳۲ گیگ و هواوی Y9 پرایم نسخه ۲۰۱۹؛ رضا قربانی میگوید تنها مدلهایی ارزان نشده که بهتازگی وارد نشدهاند و دیگر تولید نمیشوند. او درمقابل به ردمی نوت ۸ نسخه ۱۲۸ گیگ اشاره میکند که یک ماه و نیم قبل ۶ میلیون و ۸۵۰ هزار تومان بوده و حالا با افت ۲۰ درصدی، ۵/۸۵۰/۰۰۰ به فروش میرسد؛ یا نسخه ۶۴ گیگ همین مدل، ۶/۳۰۰/۰۰۰ قیمت داشته و با کاهش ۲۰ درصدی، با ۵/۳۰۰/۰۰۰ به فروش میرود.